maanantai 16. tammikuuta 2023

Suomenlinnan punavankien vankileirin muistomerkki

Suomenlinnan eli oikeammin Viaporin  punavankien vankileirin muistomerkki. Tapasin viehkon kärmeen ennen Valhallaa.. kyseessä oli Suokissa sijaitseva ravintola Walhalla. Joka on suurinpiirtein rakennettu vankileirin pllee -  jossa punaisia kidutettiin & murhattiin vuonna 1918. Vain sata vuotta sitten. Veteraanien päivänä 27.04.2018 vihdoin löysin tämän miltei piiloitetun muistomerkin, kauniista puisyosta, sammeleiden vierestä. Suomenlinnan vankileiri, 1918 ja muistomerkki jonka ylle oli paksu rauhankyyhky - kääntänyt selkänsä. Viapori 27/4/18:

Suomenlinna vankileiri 14.04.1918 - 14.03.1919













































Miltä Viaporin vankileirillä näytti, tässä yksi Niilo Toivosen kuva wikipediasta:

Civil War Prison Camp in Helsinki.png
By Niilo Toivonen - https://finna.fi/Cover/Show?id=musketti.M012%3AHK10000%3A6417, CC BY 4.0, Linkki

Ja irvokas kuva ruokailusta, kuvaaja tuntematon:

Suomenlinna prisoners.JPG
By Tuntematon - http://www.suomenlinna.fi/linnoitus/historia/suomalaisen_varuskunnan_aika/sotavankileiri_1918_-_1919, Public Domain, Linkki

Lisäinfoa 


Luule vähemmän, lue tästä:

Sotavankileiri 1918 - Suomenlinnan viralliset sivut  josta lainaus:
"Sotavankileiri 1918
Vuoden 1918 vankileiri on synkkä ja surullinen vaihe Suomenlinnan historiaa. Suomenlinnan vankileiri oli toiseksi suurin sisällissodan seurauksena Suomeen perustetuista vankileireistä; pahimmillaan Suomenlinnan sotavankileirillä oli 8000 vankia.

Vankien olot leirillä olivat heikot, ja muonituksen epäonnistuminen ja kulkutaudit koituivat monen linnoitukseen joutuneen vangin kohtaloksi.

Vankileiri perustetaan
Sotavankeja alettiin kuljettaa Suomenlinnaan merilinnoituksen suuren majoituskapasiteetin takia. Linnoituksessa oli aikaisemminkin säilytetty vankeja, sillä saarelta oli vaikea paeta. Vastatyhjentynyt linnoitus kasarmeineen täyttyi nopeasti vangeista.

Helsingin valtauksen yhteydessä 12–13.4.1918 vangittiin suuri määrä punavankeja, ja tämän seurauksena vankien määrä Suomenlinnassa nousi 7500 henkilöön. Tilanne paheni kevään kääntyessä kesään, ja pahimmillaan leirillä oli kesäkuussa 1918 yli 8000 vankia."

ja: "Kuusi vankipiiriä
Suomenlinnan vankileiri jaettiin kuuteen vankipiiriin, joista kaikilla oli oma johtajansa ja toimistonsa. Vankipiireistä erillään toimi linnoituksen tehdasalue, johon kuuluivat venäläisiltä jääneet konepajat ja telakka-alueet. Suomenlinnan vankileirin hallinnassa olivat myös Isosaareen ja Santahaminaan sijoitetut vankileirit.

Ensimmäinen vankipiiri käsitti Suomenlinnan sairaala-alueen. Vankipiireistä kookkain oli neljäs piiri, johon kuului vuoden 1918 toukokuussa 2489 vankia.

Vankipiirit oli aluksi jaettu hyvin summittaisesti. Oikeuskäsittelyiden alettua pyrittiin vankipiirijakoa selkeyttämään jakamalla vangit tuomittuihin ja tuomitsemattomiin. 250 naisvankia siirrettiin elokuussa Santahaminasta Suomenlinnaa, ja näin naisvangeille muodostui oma vankipiirinsä."

Vankipiirit kartalla PDF


asiaan liittyviä tviittejäni:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.